Speerwerpen BSM

Log in om deze rubric te printen of binnen jouw account aan te passen.

Rubric voor speerwerpen BSM Havo/VWO

Aanloop

Level 1

Maakt weinig snelheid in de aanloop en brengt werparm nauwelijks naar achteren.

Level 2

Maakt enige snelheid in de aanloop, gebruik makende van een 3-pas aanloop.

Level 3

Maakt snelheid binnen een 5-pas aanloop, waarbij de snelheid van de aanloop door wordt gegeven aan de speer door een laatste blokkerende pas die voor de afworplijn gemaakt wordt.  

Level 4

Maakt snelheid met een 5 of 7-pas aanloop, waarbij de snelheid van de aanloop door wordt gegeven aan de speer door een laatste blokkerende pas die bijna tegen de afworplijn gemaakt wordt.

Armtechniek

Level 1

Gebruikt alleen de kracht van de arm om de speer te werpen. 

Level 2

Brengt met snelheid vanuit de aanloop de heup naar voren waarbij de werparm gestrekt naar achteren is

Level 3

Brengt met snelheid vanuit de aanloop de heup naar voren waarbij de werparm gestrekt naar achteren is en maakt optimaal gebruik van de rem-hefwerking en spanboog die daarbij is opgebouwd. 

Level 4

Afworp

Level 1

Werpt de speer achter de werplijn en speer landt met de punt als eerste in de grond. 

Level 2

Werpt de speer in een rechte lijn van achteren, langs het oor naar voren en de speer landt met de punt als eerste in de grond.

Level 3

Werpt de speer in een rechte lijn van achteren, langs het oor naar voren waarbij de gebruikte kracht door de punt van de speer gaat en de speer landt met de punt als eerste in de grond. De werper wijst met de werparm naar de plek waar de speer in de grond moet komen.

Level 4

Werpt de speer in een rechte lijn van achteren, langs het oor naar voren waarbij de gebruikte kracht recht door de punt van de speer gaat met een duidelijke versnelling in de arm waarbij de speer als eerste met de punt in de grond landt. De werper wijst met de werparm naar de plek waar de speer in de grond moet komen