Lichamelijke opvoeding (LO)

Spel

 

  Onvoldoende Voldoende Goed Excellent extra excellent Maestro
Techniek, gooien & vangen

Het lukt je niet om de bal over korte en lange afstand op maat te gooien. De bal valt vaak op de grond.

Je hebt geen goede greep en houdt de bal niet stevig vast.

Het vangen en gooien van de bal lukt niet.

Je vind het lastig de bal over korte en lange afstand op maat te gooien. Je hebt duidelijk één voorkeurs worp die je steeds gebruikt. Het lukt meestal deze worp techniek redelijk toe te passen tijdens oefening en/of het spel.

Je vangt de bal met twee handen.

Je gooit de bal gericht.

Je kan de bal over korte stukken goed op maat gooien. Langere afstand is nog lastig. Het lukt niet dit altijd goed te pasen tijdens het spel.

Je vangt en gooit de bal met de juiste techniek.

Je kan de bal over korte en lange afstand goed op maat gooien. Je beheerst daarbij goed de verschillende worp technieken. Dus je gebruikt ook regelmatig de achterwaartse worp. Het is alleen nog lastig dit altijd goed toe te passen tijdens het spel.

Je vangt en gooit de bal met de juiste techniek. Je helpt teamgenoten en geeft tips en aanwijzingen.

Je kan de bal over korte en lange afstand perfect op maat gooien. Je beheerst daarbij volledig de verschillende worp technieken die je perfect kan toepassen in het spel. 

Je bent een expert in bewegen en helpt anderen om beter te worden.


  Onvoldoende Voldoende Goed Excellent extra xcellent Maestro
Aanvallen

Je gooit de bal weg zonder gedachten en hij valt steeds op de grond, blijft staan en loopt niet vrij. Als je een run moet maken ben je passief en wil je de bal snel kwijt.

Je gooit de bal naar een specifieke richting maar niet gericht naar een medespeler. Maakt geen loopactie (rennen en vrijlopen). Als je een run moet maken weet je niet goed waar je heen moet.

Je kijkt of je de bal naar een medespeler kan krijgen maar gooit nog iets te gehaast. Rent na overpassen, maar zoekt de drukte op en geen vrije ruimte. Als je een run moet maken ben je actief maar kijk je soms te weinig om je heen.

Je neemt de tijd om de bal naar een medespeler te gooien en het lukt meer wel dan niet om de bal in de handen van een teamgenoot te spelen. Rent vooruit en zoekt vrije ruimte op om eventueel de bal weer te ontvangen. Creëert ruimte. Als je een run moet maken ben je snel en effectief en weet je de gaatjes te vinden.

Het lukt vrijwel altijd de bal zo te gooien dat deze goed te vangen is. Je gebruikt schijnbewegingen om je tegenstander op het verkeerde been te zetten. Als je een run moet maken ben je bijna niet te stoppen.

Je bent een expert in bewegen en helpt anderen om beter te worden


  Onvoldoende Voldoende Goed Excellent extra excellent Maestro
Verdedigen

Je verdedigt nooit je tegenstander en staat altijd ver van de plek waar de bal is.

Je staat in de buurt van de persoon die de bal heeft maar geeft nog teveel ruimte waardoor de bal eenvoudig weg geworpen kan worden en kan rennen. Je kan nog niet een "tackle" ( flag afpakken) maken

Je staat vrijwel altijd tussen de persoon met de bal en het scoringsgebied. Je verdedigd de persoon met de bal zodanig dat één afspeel lijn word afgedekt. je geeft de tegenspeler nog ruimte om makkelijk weg te komen na passen. Je bent in staat een "tackle" ( flag afpakken) te maken.

Je staat altijd tussen de persoon met de bal en het scoringsgebied. Je verdedigd de persoon met de bal zodanig dat één afspeel lijn word afgedekt. Het lukt om af en toe de bal te onderscheppen uit de lucht en de looplijn af te sluiten.  Je bent in staat bijna altijd een "tackle" ( flag afpakken) te maken.

Je staat altijd tussen de persoon met de bal en het scoringsgebied. Je verdedigd de persoon met de bal zodanig je de aanvaller dwingt om 1 afspeel lijn te gebruiken. Het lukt vaak om de bal te onderscheppen uit de lucht.  Je bent in staat een "tackle" ( flag afpakken) te maken door spelers in te halen. Je bent dus echt een bijna niet te kloppen verdediger.

Je bent een expert in bewegen en helpt anderen om beter te worden


  Onvoldoende Voldoende Goed Excellent
Meedoen, fair play en inzet tijdens de lessen

Je bent aanwezig, maar doet niet actief mee tijdens de les. 

Je bent aanwezig. Toont inzet, maar kan niet samenwerken.

Je toont inzet, doet actief mee, je bent sportief. Je denkt mee in het teamproces en beslist ook over plays.

Je toont inzet, doet actief mee, je bent sportief. Je bent je teamgenoten goed aan het coachen. Je bent een leider binnen je groepje die ook luistert naar anderen.


Deze rubric is ontwikkeld op basis van de rubric Flag football

Log in om deze rubric te printen
of binnen jouw account aan te passen.